Frenchman (+stofomslag)

€25,95
Patrick Prugne

Een sprankelend avontuur in een historische setting gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Scenario Patrick Prugne
Tekeningen Patrick Prugne
Inkleuring Patrick Prugne
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 80
ISBN Hardcover 9789463067171

Oktober 1803... Militaire ronselaars arriveren onder luid tromgeroffel in een vredig Normandisch dorpje. De jongens die worden opgeroepen vertrekken om de rangen van het leger van eerste Consul Bonaparte te versterken. Aan de overzijde van de oceaan staat Frankrijk Louisiana af aan de jonge Amerikaanse natie. Alban, die zoals vele anderen werd gerekruteerd om “vrede” te brengen in die wilde overzeese gebieden, zal weldra inschepen richting New Orleans. De onstuimige jongeman, geheel doordrongen van revolutionaire idealen, trekt zijn wapen om een jonge slaaf te verdedigen, waarna hij wordt opgepakt en gevangengenomen. Hij riskeert het schavot, maar de Franse trapper Toussaint Charbonneau redt zijn vel en neemt hem mee op een tocht die zijn leven ingrijpend zal veranderen.

Tegen de historische achtergrond van de verovering van het Wilde Westen schetst Patrick Prugne een indringende en bewogen reis doorheen de uitgestrekte binnenlanden van Noord-Amerika.

Ook verkrijgbaar als gelimiteerde Collectors Edition.

3 reviews

5 sterren op basis van 3 beoordelingen

s
02 Jun 2023
STRIPSPECIAALZAAK.be
Oktober 1803. In een Normandisch dorpje wordt door middel van loterij bepaald welke jonge kerels zich dienen aan te sluiten bij het leger van Napoleon. Alban Labiche heeft geluk. Hij wordt vrijgeloot van dienstlicht. Louis de Mauve, het liefje van Angèle Libische, de zus van Alba, heeft minder geluk. Zijn nummer is dienstplichtig. Louis' vader, een graaf, laat het daar echter niet bij. Hij koopt het lot van Louis af en betaalt de ouders van Alba een riante som om hun zoon dienst te laten nemen. Al snel wordt Alban opgeëist en met de nieuwe rekruten verscheept naar New Orleans, dat onlangs door Napoleon verkocht werd aan de Verenigde Staten. Wanneer de nietsvermoedende Louis zijn geliefde Angèle terugziet en verneemt wat er is gebeurd, besluit hij naar de Nieuwe Wereld te reizen en Alban terug te halen. De verre bootreis blijkt al snel niet het einde van de zoektocht te worden. In New Orleans doodt Alban een Amerikaan die zijn zwarte slaaf wil neerschieten. In de Verenigde Staten gelden andere wetten. Het ziet er beroerd uit voor Alban. ’s Nachts wordt hij bevrijd door Toussaint Charbonneau, een trapper die de wildernis op zijn duimpje kent. Alban heeft geen andere keuze dan Toussaint te volgen richting Saint-Louis, waar Toussaint zich wil aansluiten bij de expeditie van Lewis en Clark. Met een prijs op zijn hoofd doorkruist hij het Wilde Westen, achternagezeten door premiejagers en zijn vriend Louis. Bovendien heerst er een fragiele vrede tussen de blanken en de diverse indianenstammen die bij elke kleine vonk tot een gewapend conflict kan leiden.

Patrick Prugne levert met het tweeluik Frenchman en Pawnee een groots verhaal af. Eentje dat begint in een slaperig dorpje in Normandië en eindigt in het verre westen. Dit is geen John Wayne-western tijdens de hoogtijdagen van de cowboys, maar een pioniersverhaal dat zich niet lang na de geboorte van de Verenigde Staten afspeelt. De indianen zijn hier nog machtige krijgers die door hun samenhang met de natuur op het terrein heer en meester zijn. Prugne heeft zich bijzonder goed gedocumenteerd. De historische setting is behoorlijk accuraat en ondersteunt het verhaal op cruciale momenten. De toon van het verhaal zelf is behoorlijk tragisch, voor de hoofdpersonages ziet het leven er meer dan eens uitzichtloos uit. Nee, het tweeluik is verre van een feelgoodstrip.

Behalve het scenario verzorgt Prunge ook het tekenwerk. Hier blaast hij ons toch werkelijk van onze sokken. Smaken verschillen, en we zijn er ons van bewust dat dit een zeer specifieke stijl is, maar zijn tekenwerk staat bol van karakter, grinta en details. Bovendien zorgt zijn aquarelinkleuring voor een uitzonderlijke sfeerbeleving. Een welgekomen afwisseling met het moderne computergeweld.

In 2009 wist Canoë Bay ons al te overtuigen van de kunsten van Patrick Prugne. Canoë Bay maakte hij samen met die andere westernfanaat Tiburce Oger (Go West Young Man, Ghost Kid, Buffalo Runner). In Frenchman en Pawnee doet hij het helemaal alleen. Silvester liet ons bijzonder lang wachten op de vertaling van deze pareltjes. Het was het helemaal waard! Beter nog, als we Silvester mogen geloven, zou het weleens kunnen dat we in de nabije toekomst nog meer westernwerk van Prugne mogen verwachten. Fingers crossed!

JACKY CORNELIS

https://www.stripspeciaalzaak.be/besprekingen/verre-van-een-feelgoodstrip
d
29 Nov 2022
De Boekenman
Frenchman & Pawnee zijn twee pareltjes van Patrick Prugne. Grafisch gezien laat hij ons heel wat mooie dingen zien met een uitgebreid kleurenpalet. De keuze voor relatief grotere kaders geeft hem natuurlijk ook de mogelijkheid om uit te pakken met pittoreske decors. Je kan de verhalen vlot volgen en wordt weliswaar meteen meegesleept in het spannende avontuur. Wat we vooral als pluspunt zouden opnoemen, is het geniale tekenwerk. Frenchman & Pawnee zijn geen doorsnee ‘westerns’, maar liggen dus eerder in het genre van Buddy Longway. En laat dàt nu een van onze lievelingsreeksen zijn. In het Frans zijn er nog heel wat andere delen verschenen in het 'universum' van Prugne, hopelijk volgt Silvester Strips ook snel voor die titels. Canoë Bay is ook alvast te koop!

https://www.instagram.com/deboekenman/
m
23 Aug 2022
MOORS MAGAZINE
Frenchman en Pawnee is een tweeluik, een strip in twee delen die het verhaal vertelt van twee Franse vrienden die door het noodlot in Amerika terecht komen waar hun leven een dramatische wending zal nemen. Het is 1803 en in Franse dorpen worden jonge mannen geronseld voor Bonaparte’s leger. Alban wordt eerst uitgeloot, maar de graaf koopt zijn zoon vrij en daardoor wordt Alban op een boot naar New Orleans gezet, waar hij meteen in de problemen komt doordat hij een Amerikaan doodschiet die een onschuldige slaaf wil doodschieten. De Franse trapper Toussaint Charbonneau redt hem uit de galeien, en ze gaan samen het binnenland in, maar er staat nu wel een prijs op zijn hoofd.

Zijn vriend Louis, de zoon van de graaf, hoort van het verraad van zijn vader en reist zijn vriend achterna, vastberaden hem te vinden, maar hij is aangewezen op onbetrouwbare gidsen die hem op een vreselijke manier in de problemen brengen, waardoor hij uiteindelijk bij de Pawnees belandt.

In het tweede deel, Pawnee, leeft Alban al zeven jaar lang samen met de Minettaree-Indianen. Hij werd in de stam opgenomen dankzij de trapper Toussaint Charbonneau, “Frenchman”, vriend van de Indianen en echtgenoot van Sacagawea. Nadat Toussaint hem van de galg had gered en hem alles had geleerd wat een woudloper moet weten moet gingen ze samen mee met de befaamde expeditie van Lewis en Clark, die als allereerste de westkust over land wist te bereiken. Omdat hij alle hoop heeft verloren zijn vriend Louis nog terug te vinden besluit Alban terug te keren naar Frankrijk. Hij weet niet dat zijn zus Angèle intussen de Engelse blokkade heeft omzeild en in Philadelphia is aangekomen met het vaste voornemen hen beiden terug te brengen naar Frankrijk. Intussen moordt een rondzwervend groepje losgeslagen oudmilitairen een hele indiaanse familie uit, gewoon voor het plezier. Maar de dood, in de persoon van een schimmige Indiaan, zit ook hen op de hielen, en de paden van deze bende, Alban en Louis kruisen elkaar op een onverwachte manier.

Een stuk geschiedenis dat niet alleen maar confronterend is, want het hoopvolle aan dit geweldige verhaal is dat er weliswaar altijd schurken zijn die iedereen die anders is dan zijzelf zien als minderwaardig uitschot dat je niet als mens hoeft te behandelen, maar dat er ook overal en altijd mensen zijn die wel degelijk verbinding zoeken en die zorgen voor het positieve verschil. De held van dit verhaal is voor mij trapper Toussaint Charbonneau, een wat morsige, zwijgzame man, die Alban redt van de galg omdat hij naar eigen zeggen een hekel aan Amerikanen heeft, maar vooral omdat Alban opkwam voor een slaaf die onterecht mishandeld werd en op het punt stond doodgeschoten te worden. Toussaint is ook een vriend van de indianen, en met een mondige Indiaanse getrouwd. Dat Alban het gered heeft in Amerika is vooral aan deze trapper te danken.

Het verhaal is subliem, en de tekeningen maken het helemaal af – de stemmige aquarellen brengen je helemaal naar het ongerepte Amerika van twee eeuwen geleden – de strips zijn bovendien heel mooi nop matglanzend papier gedrukt, in een hardcover met stofomslag, dus voorbeeldig uitgegeven, wat het leesplezier enorm verhoogt. Boeken om te koesteren en met regelmaat te herlezen, alleen al vanwege die fabelachtig mooie tekeningen.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/frenchman-en-pawnee/