

Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Account aanmakenScenario | Jérôme Tillard |
Tekeningen | Romain Blais |
Inkleuring | Romain Blais |
Formaat A | 23 x 31 cm |
Pagina's | 72 |
ISBN Hardcover | 9789464841848 |
Sigmund Openthal, wereldberoemd jager op groot wild en uitbater van drie diamantmijnen in Afrika, ontdekt de 'Mangaza', de grootste diamant ter wereld. Over een paar dagen wordt die, onder grote publieke belangstelling, verkocht in New York. Dat uitvoerig in de media besproken evenement leidt tot een meedogenloos duel tussen een politiecommissaris die vastbesloten is de edelsteen te beschermen en Crook, de gewiekste meesterdief van zijn tijd. Dit is geen kinderspel. Het kat-en-muisspel is begonnen...
Mr. Crook! is een compleet verhaal getekend door opkomend talent Romain Blais.
En om maar meteen naar het heden te springen: de Netflixserie Lupin gaat ook over iemand die de machtigen te slim af is, net als Le Casa de Papel, waar een hele groep bij betrokken is. Tussen Reynaert en Netflix zit in de Nederlandse literatuur heel veel, van De klucht van de koe van Bredero tot Het wederzijds huwelijksbedrog van Pieter Langendijk en Lijmen van Willem Elsschot, al heeft dat laatste boek ook een tragische kant, die vooral duidelijk wordt in het vervolg, Het been.
Bij Silvester Strips verscheen onlangs een strip over een oplichter, Mr. Crook. Zoals veel van de oplichters is hij charmant, waardoor hij mensen voor zich kan winnen. Bovendien neemt hij steeds een andere identiteit aan, waardoor hij in een andere functie kan optreden. Voor de lezer blijft hij in alle hoedanigheden herkenbaar door zijn geprononceerde onderlip. Het verhaal speelt zich af in 1928. In een mijn in Afrika, die geëxploiteerd wordt door Simon Openthal, wordt een bijzondere diamant gevonden, de Mangaza. De diamant wordt vervoerd naar New York. Daar is iedereen paraat, want zo’n kostbaarheid trekt vast allerlei gespuis aan, zoals Mr. Crook, die al een reputatie heeft.
Intussen heeft Crook zich allang in allerlei kringen binnen gewerkt. Hij krijgt gratis nieuwe kleren (een rood pak), betaalt de taxi niet, weet zich de prijs bij de paardenrennen toe te eigenen en maakt aan de lopende band slachtoffers. Intussen legt hij contact met allerlei mensen in hoge posities. Crook heeft een vrouwelijke concurrent, Blackheart, die nog enkele rekeningen met hem te vereffenen heeft. Voor Crook komt het gevaar dus van alle kanten. Toch blijft hij goed gehumeurd, vertrouwend op eigen superioriteit. Hij verkoopt de diamant aan verschillende mensen en uiteindelijk blijkt het hele verhaal nog geraffineerder in elkaar te zitten dan je al dacht. De kranten schrijven over Mr. Crook, die wellicht binnenkort weer op zal duiken in een nieuwe zaak.
Mr. Crook is een vrolijk verhaal, waarbij je je verkneukelt. Je hoopt dat Crook iedereen te slim af is. Het oplichten gaat tegen je ethische opvattingen in, maar blijkbaar is in zo’n geval de bewondering voor de gladheid van de oplichter groter. Misschien is dat ook wel een onderdeel van het plezier: het verbodene trekt juist aan. Het verhaal zit goed in elkaar en houdt de lezer steeds in spanning. Die bestaat vooral uit het gevaar dat Crook door de mand zal vallen of door Blackheart te pakken genomen zal worden. Helden moeten altijd een zwakke plek hebben, zoals de hiel van Achilles of het plekje tussen de schouderbladen van Siegfried. Onkwetsbare helden zijn saai. Crook kan veel, maar kan hij dit ook? Dat is afwachten.
In Mr. Crook worden de humor en de spanning verenigd en dat is een aangename combinatie. Er zit veel vaart in de manier van vertellen en Crook is ook de lezer net te slim af, zoals blijkt bij de ontknoping, die niemand aan ziet komen, neem ik aan. Daardoor snap je ook beter dat anderen met open ogen in de netten lopen die Crook voor hen spant.
Het scenario is van Jérôme Tillard, die goed werk geleverd heeft. We leren Crook kennen door allerlei oplichterijen en zijn helemaal mee als het eenmaal om de diamant gaat. De souplesse waarmee Crook mensen bedriegt, wekt bewondering en Crook heeft onze sympathie. De oplichter in ons is helemaal wakker. We zien hoe Crook de mensen om hem heen manipuleert, maar aan het eind blijken wij ook zelf gemanipuleerd te zijn. Dan kan Crook niet meer stuk bij de lezer.
De tekeningen en de inkleuring zijn van Romain Blais. Hij heeft een lekker soepele lijn en kan beweging goed weergeven. De inkleuring is warm, met veel oranje en rood (ook door het rode pak dat Crook op veel tekeningen draagt). Verder komt ook het duistere in Crook terug in het gebruik van schaduw, schemer, duisternis. Door Mr. Crook laat je je graag meeslepen, wat heerlijk is, maar ook te denken geeft. In hoeverre zijn we eigenlijk zelf oplichters?
https://9ekunst.nl/2025/01/30/mr-crook-is-een-aangename-combinatie-van-humor-spanning-en-geraffineerde-intrige/
Die diamant zal in New York bij opbod verkocht worden, en wordt zwaar bewaakt door een politiekorps onder leiding van een commandant die vast van plan is meesterdief Mr Crook te grijpen.
Die meneer Crook volgen we als lezer bij elke stap van zijn ingenieuze plan, maar daarbij worden we regelmatig op het verkeerde been gezet, waardoor het steeds spannend blijft. De ontknoping van de hele geschiedenis is ook buitengewoon verrassend en erg bevredigend te noemen.
Het verhaal is niet alleen spannend en vermakelijk, maar ook geweldig getekend, kijk alleen al maar eens naar de eerste pagina van New York, die een prachtige sfeeropname geeft van een wolkenkrabber in aanbouw. En dan de verschillende manieren waarop Crook zich door het leven begeeft – heerlijk! Een geweldige strip, zowel wat betreft verhaal als tekeningen.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/mr-crook/
Dit stripboek is een aangename verrassing! Het verhaal swingt aan alle kanten. Gladjakker Crook weet exact waar hij mee bezig is, hij windt iedereen om zijn grijpgrage vingers. Voeg daar humoristische en dynamische tekeningen aan toe, en een aantal fraaie platen van het New York van toen, en je hebt een heerlijk album. Wat mij betreft het enige minpunt: het raargevormde bananenhoofd van Crook, voorzien van een enorme onderlip. Behalve dat: genieten van dit eerste album van een nieuw duo auteurs! (MD)
https://www.striptip.nl/strip-speeddates/de-strip-speeddates-van-november-2024/
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Mr. Crook!