Nils 01: De elementalen

€19,95
Artikelcode 214111
Jérome Hamon | Antoine Carrion

Nils is een sprankelende ecologische saga (in 3 delen) die zich situeert tussen de Noordse mythologie en de werken van Miyazaki.
Scenario Jérome Hamon
Tekeningen Antoine Carrion
Inkleuring Antoine Carrion
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789463064699

Volgens oude legendes bestaat er een tweede wereld voorbij de materiële. Een schimmenrijk bevolkt door schitterende wezens zonder wie onze wereld niet kan bestaan. Toen de eens zo vruchtbare noordelijke gebieden veranderden in dorre woestijnen, lagen deze legendes bijgevolg opnieuw op de lippen en werden de ogen weerom naar boven gericht, naar de oude Goden...

Samen met zijn vader probeert Nils, een jongen in de bloei van zijn jeugd, het mysterie op te helderen. Zo ontmoet hij de lichtgevende wezens, de zielen van de natuur, die hem naar een naburig koninkrijk leiden, een technologisch ver geavanceerd imperium. De zoektocht zal zijn leven overhoophalen... Geheugen en herinnering, de balans tussen de wereld van de levenden en de doden, een meeslepend verhaal dat intrigeert door de metafysische en existentiële vragen die een opgroeiende jongeman zich stelt.

Nils is een sprankelende ecologische saga (in 3 delen) die zich situeert tussen de Noordse mythologie en de werken van Miyazaki.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

i
03 Mar 2023
Indeboekenkast.com
In het dorp waar Ruben met zijn zoon Nils woont, wil er niets meer groeien. Het lijkt wel of de natuur hen in de steek laat. Ruben besluit op zoek te gaan naar de oorzaak en neemt zijn zoon mee. Samen ontdekken ze dat er bezielde natuurwezens bestaan zonder wie het leven onmogelijk is. Deze zogenaamde Elementalen worden door koning Cyan verzameld. Nils krijgt de onmogelijke taak om de Elementalen te vinden……

In dit eerste deel van de driedelige saga Nils wordt er een begin gemaakt aan een fascinerend en ietwat belerend verhaal. Je maakt kennis met diverse volkeren en de belangrijkste personages. Het verhaal heeft een spiritueel tintje waarin de Noordse mythologie en de ideeën van filmmaker Miyazaki samen lijken te komen. Het resultaat is een mysterieus geheel waarin de strijd tussen de natuur en de destructieve kant van de mensheid duidelijk naar voren komt.

De illustraties van Antoine Carrion zijn meesterwerkjes, maar helaas zijn veel van de illustraties heel donker ingekleurd waardoor het een vrij somber geheel is geworden. Sommige illustraties komen daardoor niet goed tot hun recht. Mimiek bijvoorbeeld is nauwelijks zichtbaar. Deze sombere sfeer past echter wel perfect bij het eerste gedeelte van het verhaal, waarin Ruben ontdekt dat de zaden niet willen ontkiemen. Maar zelfs als Nils bij de natuurwezens komt, blijft het geheel aan de donkere kant, hier had veel meer met licht gedaan kunnen worden. De basiskleur is hier wel veranderd naar blauw, maar de personages blijven donker en gezichtsuitdrukkingen komen daardoor niet goed naar voren.
Illustratie: Antoine Carrion

De Elementalen is een aardige start van deze saga, de start van het verhaal fascineert. Tekstschrijver Jérome Hamon lijkt echter geen haast te willen maken met de vertelling. In dit eerste deel is het verloop dan ook vrij traag. Hoewel dit eerste deel mij ietwat tegenviel, heb ik toch veel vertrouwen in de komende delen. Het bevat in elk geval genoeg ingrediënten voor een pakkend geheel.

In dit eerste deel maak je kennis met drie Goden en een groep spirituele vrouwen. Ook leer je twee volken kennen die lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Het volk, waar Nils toebehoort, dat nog dicht bij de natuur staat en het volk dat zich vooral wat techniek heeft ontwikkeld. Genoeg materie voor een krachtige saga, ik ben benieuwd en kijk reikhalzend uit naar het vervolg.

https://indeboekenkast.com/stripboeken/fantasy/nils-1-de-elementalen/
s
17 Jun 2021
Strip Tip
“Een sprankelende ecologische saga (in 3 delen) die zich situeert tussen de Noordse mythologie en de werken van Miyazaki”, kopt Silvester Strips over dit drieluik. Dat is nog eens een ronkende slogan! Het bekt in ieder geval wel lekker en maakt nieuwsgierig naar de inhoud. Maar klopt het ook?

Door Martijn Douma

Onvruchtbare aarde
Het verhaal: Nils houdt zich in zijn afgelegen dorp in de bergen vooral bezig met het beklimmen van rotsen. In het dorp heerst een ongerustheid die steeds groter wordt: er ontkiemen geen gewassen meer en vrouwen raken niet meer zwanger. Nils’ vader, Ruben, is al een tijd op zoek naar de oorzaak hiervan. Hij besluit zijn onderzoek ten oosten van het dorp voort te zetten en neemt Nils met zich mee. Onderweg treffen ze ruïnes aan van kleine steden die vernietigd zijn door het koninkrijk Cyan. Ook komen ze mensen tegen die dit koninkrijk ontvlucht zijn. Alles lijkt erop te wijzen dat Cyan de oorzaak is van de deplorabele staat van de natuur. Maar hoe dan?

Elementalen
Vader en zoon zetten hun speurtocht voort in een oud woud, waar ze kleine blauwe lichtjes aantreffen. Nils denkt dat het natuurgeesten of ‘yokai’ zijn (bovennatuurlijke wezens uit de folklore). Zijn sceptische en meer wetenschappelijk ingestelde vader verklaart hem voor gek maar kan de aanwezigheid van de wezentjes niet ontkennen. Wanneer ze de vrouwelijke krijger Yael tegenkomen, komen ze te weten dat het hier gaat om ‘elementalen’: het bewustzijn van levende dingen. Ook deze elementalen worden met uitsterven bedreigd en daar zou nog wel eens de sleutel voor de (on)vruchtbaarheid kunnen liggen.

Heftige confrontatie
Een niet al te vriendelijke ontmoeting met de krijgersstam waartoe Yael behoort en een heftige, gewelddadige, confrontatie met Cyan leiden tot meer inzicht in de essentie van de elementalen. Maar Nils en Ruben raken van elkaar gescheiden. Bovendien kijken de goden van een afstandje toe en hebben ze ook een vinger in de pap met betrekking tot het lot van Nils.

Vooruitgang en vernietiging
Dit verhaal raakt diverse actuele thema’s, zoals de vernietiging van de natuur door de ‘vooruitgang’, het in zekere zin uitputten van grondstoffen en de onderdrukking van de oorspronkelijke bevolking door een overheersende macht. Deze thema’s zitten verweven in het fantasierijke verhaal en zijn best duidelijk aanwezig. Ik vond dit zelf niet storend, maar kan me voorstellen dat dit bij anderen wat jeuk oplevert.

Intrigerende zoektocht
Scenarist Jérôme Hamon heeft een nieuwe fantasiewereld geschapen, waarbij hij elementen uit de Noordse mythologie leent. De genoemde thema’s spelen mee in de verhaallijn. Zodoende weet hij een intrigerende queeste te creëren. Van Cyan krijgen we overigens alleen nog maar een voorproefje te zien, waaruit blijkt dat het koninkrijk technologisch vergevorderd is, dit in tegenstelling tot het primitieve dorp van Nils.

Sfeervolle animatie tekenstijl
Het dorp van Ruben en Nils, het Oude Woud en zijn bewoners, de ruïnes: de tekeningen in dit stripboek zijn fraai en sfeervol, in een animatie-achtige stijl. Zowel tekeningen als inkleuring dragen bij aan de sfeer in het boek. Tekenaar van dienst is Antoine Carrion, die in Frankrijk enkele albums op zijn naam heeft staan. ‘Nils’ is zijn debuut in het Nederlandse taalgebied. Scenarist Jérôme Hamon is bekend van de reeks ‘Emma en Charlotte’, over twee zusjes die naar een Parijse dansschool willen – een heel ander soort verhalen.

Conclusie: de slogan bevestigd!
Nils is een fantasierijk en sfeervol stripboek in een animatie-achtige tekenstijl, waarin een fantasy-achtige zoektocht wordt gecombineerd met de teloorgang van de natuur. Met een interessante, originele invalshoek, waarbij de link met de Noordse mythologie duidelijk aanwezig is. Vooral de wijze van acteren van de goden heeft een sterke link met Asgard en haar inwoners. Kortom: het eerste deel van ‘Nils’ is fantasierijk, sfeervol en veelbelovend en maakt benieuwd naar het vervolg!