Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Account aanmakenScenario | Damien Marie |
Tekeningen | Laurent Bonneau |
Inkleuring | Laurent Bonneau |
Formaat B | 22 x 29 cm |
Pagina's | 224 |
ISBN Hardcover | 9789464841404 |
Compleet verhaal van 224 pagina's!
Vijf jaar geleden werd Elisa geboren. En op een avond, bij gebrek aan voorleesboek bij het slapengaan, verzint Fabien samen met haar een fantastisch verhaal. De volgende dagen werpen ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen hem terug middenin het avontuur dat ze samen hebben bedacht. Hoewel hij beseft dat het allemaal slechts een toevallige samenloop van omstandigheden is, ziet hij het als een teken dat hij zijn leven grondig moet veranderen...
Wie me raakt is een eigentijds en intimistisch verhaal over de dialoog tussen een veertigjarige vader en zijn dochtertje, en hoe die zijn hele kijk verandert op de realiteit die hem omringt.
Zij – Aude – werkt in de palliatieve zorg, hij – Fabien – in het abattoir. Ruw, smerig nachtwerk. Maar het moet; het jonge middenklassengezin heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Alles verandert wanneer Fabien een zot slaapverhaal aan zijn dochtertje vertelt over zombievarkens en herten, en daags nadien een ree aanrijdt en een professioneel getatoeëerd varken in zijn slachthuis aantreft. Hij slaagt erin de eigenaar van het varken te achterhalen, merkt dat diens autistische dochter daarvoor zorgde, en start een zoektocht langs kunstgaleries om elke betrokkene een beter leven te geven. Zijn kijk op de wereld, gezin en werk, krijgen zowel deuken als kleuren. En de adempauze waar hij zo naar verlangde.
Met het hert op de knalgele cover creëren de auteurs meteen al een mystiek sfeertje. Sfeer en emotie zijn dan ook allesbepalend in deze experimentele beeldroman, die hard en dan weer intimistisch is. Grafisch mooi getekend ook, met vijf afwisselend terugkerende kleuren. Een geslaagd experiment.
- Geert De Weyer
Fabien is de hoofdpersoon in de graphic novel 'Wie me raakt', getekend door Laurent Bonneau, op een scenario van Damien Marie.
De vijfjarige Elisa heeft een eigen willetje en ze wil dat Fabien haar een verhaal vertelt voor het slapengaan: er moeten zombievarkens in voorkomen, een ridder, een toverstaf, een poes, een prinses. De leider van de varkens is de vader van Bambi, die is ook dood.
Aanrijding
Niet lang daarna overrijdt Fabien een hinde. Hij ziet andere hindes oversteken en er is een mannetjeshert, alsof het zomaar uit het verhaal gestapt is. Daarna veranderen er dingen in het leven van Fabien.
Het heeft er niets mee te maken, maar ik moest er toch aan denken: aanrijdingen dieSup zaken in een verhaal aan het schuiven brengen. De aanrijding in 'Herinneringen van een engelbewaarder' (1971) van Willem Frederik Hermans, waarin er er vlak voor het uitbreken van de oorlog een Joods meisje wordt doodgereden. En SuperTex (1991) waarin een Joodse man in een Porsche op sabbat een jongen aanrijdt die op weg is naar de synagoge. In beide boeken beïnvloeden de aanrijdingen de rest van het verhaal.
Fabien gaat zich afvragen wat er werkelijk van belang is in zijn leven en als er tussen de aangevoerde dieren zich een varken bevindt dat getatoeëerd is, besluit hij het te redden. De kunstenaar blijkt een jonge vrouw met autisme te zijn.
Een tijdje lang lijkt de richting verdwenen uit het leven van Fabien. Hij komt zelfs even op straat terecht, is heel kort vrijwilliger bij het Leger des Heils en probeert een kunstproject te maken van het getatoeëerde varken.
En misschien heeft hij niet beter dan terug te gaan naar zijn oude baan in het abattoir.
Het verhaal veranderen
Als Fabien breekt met zijn oude leven, is hij er een tijdje tussenuit. Achteraf zegt hij dat hij het verhaal wilde veranderen. Blijkbaar is hij lang genoeg een personage in het verhaal van zijn eigen leven geweest, hij wil dat verhaal mee kunnen sturen. De vraag is of je dat uiteindelijk kunt.
'Wie me raakt' is een ontroerend verhaal over een vader en een dochter. De dochter zorgt ervoor dat hij zijn eigen verhaal gaat maken. Maar het gaat ook over vriendschap: Fabien kan altijd terugvallen op een bevriend echtpaar. Over eigenzinnigheid: het tatoeëermeisje praat eigenlijk niet, maar ze laat zichzelf wel zien in wat ze doet. Fabien zet zich ook voor haar in.
De pogingen om getatoeëerde varkens een plaats te laten krijgen binnen de kunst is aan de ene kant een manier om het meisje tot haar recht te laten komen, aan de andere kant vind ik juist dat deel van het verhaal minder geslaagd. Toch te veel een deus ex machina, een net te gemakkelijke oplossing.
Dat Fabien uiteindelijk zijn leven niet definitief kan ontstijgen, vind ik dan wel weer sterk. Niet voor niets eindigt het boek met een zwarte bladzijde.
Menselijk
'Wie me raakt' is een heel menselijk boek: het toont de mens in zijn geworstel en in zijn liefde tot wie hem nabij zijn.
De tekeningen van Laurent Bonneau staan me aan. Veel tekeningen hebben maar een enkele steunkleur. Als het verhaal van setting verandert, verandert de steunkleur. In de tekeningen zorgt de inkt voor zwarte vlakken, het lijntje waarmee Bonnea tekent is lekker los. Het leven van Fabien verloopt niet zo strak en de manier van tekenen past daarbij.
Het is mogelijk dat verschillende lezers 'Wie me raakt' verschillend lezen: het verhaal laat ruimte voor interpretatie. Maar niemand kan, lijkt me, om het positieve heen: de liefde, de vriendschap, de eigenzinnigheid. Doordat niet alles dichtgetimmerd is, blijft het verhaal intrigeren. Wie me raakt is een strip waar je lang mee kunt doen.
'Wie me raakt' is uitgegeven als fraaie hardcover met stofomslag, aan de binnenkant waarvan nog een tekening te vinden is.
https://teunisbunt.blogspot.com/2024/07/wie-me-raakt-damien-marie-laurent.html
Wie me raakt wordt gepresenteerd als een ‘intimistisch’ verhaal, in navolging van de gelijknamige kunststroming aan het einde van de negentiende eeuw. En die kwalificatie klopt ook wel, we lopen een tijdje mee met het gezin van Fabien dat dankzij de invloed van dochter op vader een verrassende wending lijkt te nemen. De makers hebben de tijd en ruimte genomen om die verandering te tonen. Daardoor is het een mooi, rustig verhaal geworden, waarschijnlijk herkenbaar voor vele lezers. Die drang er eens uit te willen breken, het eens helemaal anders te willen doen. Mooi boek!
https://www.stripschap.nl/pages/topics/wie-me-raakt.php
https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/24717/stripfax-juni-2024/
https://9ekunst.nl/2024/07/06/kort-van-stof-juni-2024/
Het koppel Aude en Fabien heeft echt wel moeite moeten doen om hun kinderwens in vervulling te zien gaan met kunstmatige inseminatie, in vitro fertilisatie en dergelijke meer. Uiteindelijk is dochtertje Elisa geboren. Ze is nu vijf jaar, een leeftijd die alle aandacht vraagt van haar ouders terwijl zij tijdens hun drukke leven ook nog de kost moeten verdienen om de huur en het huishouden te kunnen betalen. Ze werken beiden in shiften met vaak tegengestelde uren, Aude in de palliatieve zorg en Fabien in een varkenslachterij, een job die hij grondig beu is. Elisa opvangen na school moet goed afgesproken worden met de hulp van een bevriend koppel. ‘s Avonds, wanneer Elisa naar bed moet, is de vaste gewoonte om een verhaaltje voor te lezen of te vertellen. Het gaat dan over een prins, een toverstaf, een edelhert, drie biggetjes, enzovoort. Wanneer Fabien kort daarop een ree aanrijdt en een hert ziet in het aanpalende bos, wordt het niet meer als een toevallige gebeurtenis ervaren, maar als een voorteken. De dromerij en de verwarring wordt compleet als er bij een volgende lading varkens een knap getatoeëerd varken bij is, te mooi en te lief om te slachten. Fabien besluit geen varkens meer te doden, hij laadt het varken in zijn auto en rijdt ermee terug naar de varkensboer om het daar tegen vergoeding verder te laten leven. De boer vertelt dat zijn autistische dochter Nathalie zich bezig houdt met tatoeëren, ze wordt daar rustig van. Als voormalig student van een kunstrichting begint Fabien te dromen van een lucratief toekomstperspectief voor zulk artistiek getatoeëerd varken. Alleen is de vraag hoe dit best praktisch aangepakt wordt met een levend die. Er moet ook nog brood op de plank.
Dit album is een vertaling van Ceux qui me touchent (Bamboo, 2023) getekend door Laurent Bonneau op een scenario van Damien Marie (San Francisco 1906, Na de Hel, 300 Gram,...). Bonneau kennen we van zijn vorige one-shot De Knuffel en de driedelige reeks Metropolitan. Hij tekent hier met fijne pen, soms wat rudimentair, en met een eenzelfde kleuring, niet binnen de aflijning, maar volledig voor de personages en hun omgeving. De afwisselend gebruikte kleuren — groen, geel, oranje, bruin, paars — duiden op de sfeer of de gemoedstoestand van dat moment. Zo zal groenachtige inkleuring veeleer duiden op een nuchtere feitelijke weergave van die gebeurtenis. Het is even wennen aan deze totaalinkleuring van hele pagina’s in dezelfde tint, en tinten die elkaar afwisselen. Het zijn tekeningen met een emotionele sfeerschepping. Heel wat prenten zouden meteen als schilderij kunnen worden uitgebracht.
Bij een eerste lezing van het album ben je geneigd het verhaal ietwat vergezocht te vinden. In een toevallige gebeurtenis voortekenen herkennen uit een vertelseltje aan een kind en de daaropvolgende dromen proberen na te jagen om vervolgens uit te komen op een getatoeëerd varken. Geloof hechten aan voortekenen is uiteraard niet realistisch, maar de rest is pure werkelijkheid. De Belgische kunstenaar Wim Delvoye is immers al sinds 1997 bezig met tatoeages op levende varkens en werd wereldberoemd. Dit heeft ongetwijfeld Damien Marie geïnspireerd in het getatoeëerd varken van Nathalie. Het album maakt hier ook duidelijk dat zelfs de meest ongewone elementen, zoals bijvoorbeeld uitermate zwaarlijvige mensen, kunnen gebruikt worden in zogenaamd kunstzinnige settings. Het is maar wat de galerijhouder en de kunstverzamelaar erin ziet, of wil zien, en ervoor wil betalen. Belangrijker hier is dat de bezigheid van de autistische persoon haar voldoening heeft gegeven en haar tot rust heeft gebracht. Dat haar werk daarna een buitensporig commerciële toekomst wacht, zal haar worst wezen.
Een gevoelig album dat tegen de achtergrond van een opgroeiend jong gezin een kritische noot laat zien over de kunstwereld.
JAN GOFFIN
https://www.stripspeciaalzaak.be/besprekingen/ga-ervoor-om-je-dromen-te-laten-uitkomen
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Wie me raakt (+stofomslag)